Bohaterki dnia codziennego z Działu Żywienia – dobry posiłek w szpitalu.

Na początku roku nasz szpital przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”. Jest to zupełnie nowe przedsięwzięcie finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia, dzięki któremu pacjenci otrzymują 6 posiłków dziennie, bardziej urozmaiconych, z większą ilością warzyw i owoców. Są soki, musy i wypieki z warzywami oraz ziarnami.

Ponadto program kładzie nacisk na edukację żywieniową, w związku z tym osobom hospitalizowanym zapewniamy kontakt z dietetykiem. Na zlecenie lekarza, udzielane są porady żywieniowe przed dietetyka Działu Żywienia, który układa jadłospis w naszym szpitalu. Dzięki temu możemy pogłębić wiedzę pacjentów dotyczącą zdrowego żywienia i zadbać o profilaktykę wielu chorób.

W naszym szpitalu każdego dnia leczy się miedzy 250-300 pacjentów. O ich wyżywienie dbają panie i pan z naszego Działu Żywienia. Jest to ogromne wyzwanie logistyczne, a personel wkłada w to całe swoje serce.  Ponadto nasza kuchnia zawsze uświetnia wydarzenia organizowane przez szpital świeżutkimi wypiekami, orzeźwiająca lemoniadą, a ostatnio i mini pizzami, owocowymi szaszłykami.

Zobaczcie sami jak starają nasze Bohaterki dnia codziennego 😊